Home / Review: Epson ECOtank 3750

EPSONEnige tijd terug ontving ik de Epson ECOtank ET-3750 als review-object. 
 
De Ecotank is een nieuw systeem, waarmee e voordelig kunt printen. In plaats van dure cartridges bevat deze printer namelijk een 4-tal tanks, waar je de inkt in kan doen. Dit gaat makkelijk en zonder knoeien. Iedere tank heeft zijn eigen 'sleutel', die correspondeert met de navulling. Zo is het onmogelijk om de verkeerde kleur in een tank te doen. 
Ik heb deze printer nu 4 weken aan de tand mogen voelen, en ben er zeer tevreden over. Installatie was bijna probleemloos (Ik heb een Mac, en dus moest er eerst een bestand gedownload worden vanaf de Epson site). Draadloos installeren was niet direct mogelijk, en is tot op heden nog niet opgelost. Jammer, want dat was wel een van de opties van de printer. 

Het vullen van de tanks ging, zoals al gezegd, probleemloos. Wel jammer dat het daarna ruim 10 minuten duurde voor de printer deze tanks had geïnitialiseerd., maar dit is noodzakelijk om de inkt in de 'rietjes' te pompen.
 
Het afdrukken van foto's heeft voor mij, zoals duidelijk is, meer prioriteit dan teksten. Foto's komen er zeer mooi uit, hoewel het wel een gemis is dat er geen aparte tank is voor wat diepere 'foto-zwart'. 
 
Na deze 4 test weken, waarin ik behoorlijk wat foto's heb afgedrukt, is er nog nauwelijks te merken dat er iets van inkt uit de tanks is gegaan. Dat kan ook wel kloppen, want volgens de verpakking kan er met een set inkt zo'n 14.000 pagina's zwart/wit worden afgedrukt, en ruim 11.000 pagina's in kleur. 
 
De navullingen van deze printer komen op ongeveer 7 tot 10 euro per flesje, en dat is best schappelijk, zeker gezien hoe lang je er mee doet. Voor het gemak zat er zelfs een tweede set inkt in de verpakking. 
 
De printer print vrijwel randloos (ik heb een paar foto's die net niet helemaal tot de rand afdrukten op deze Epson, maar wel op zijn voorganger de WF-3620 en mijn Canon foto-printer). 
 
De ADF is een handige en onmisbare functie. Dit werkt perfect. Het dubbelzijdig printen heeft bij mij nog wel eens wat kuren gehad, zo drukt de printer de achterkant van het papier soms ondersteboven af. En dat is niet echt netjes. Een oplossing heb ik nog niet gevonden.
 
Volgens opgacve kan de printer werken met papier van 64gram tot 300 gram, maar bij mij ging het dikswijls al mis met papier van 250gram. Het papier is al gauw te dink en kan daardoor niet de printweg volgen, en blokkeerde daarmee de printer geheel. 
 
Ik mis aan deze printer nog de mogelijkheid tot het plaatsen van een geheugenkaart, en zoals eerder gezegd, een extra tank voor foto afdrukken, en de mogelijkheid om zowel foto-papier als gewoon papier te laden. Mijn Canon IP7200 heeft deze mogelijkheid wel, en was beduidend goedkoper. Komen we gelijk op een nadeel uit. De prijs. Deze ligt met 380 euro toch een flink eind boven de prijs voor een gemiddelde printer (De eerder genoemde Canon IP7200 was nog geen 200 euro)